Cum finanțăm războiul, fără să vrem și fără să ne dăm seama, măcar: le dăm bani grei rușilor

de: Mădălina Bahrim
07 04. 2022

După ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, Statele Unite și cele occidentale au lansat mai multe pachete de sancțiuni asupra economiei rușilor, pentru a determina Kremlinul să pună stop atrocităților desfășurate în țara vecină. În pofida sancțiunilor dure, însă, Uniunea Europeană pompează, de nevoie, bani grei rușilor în conturi, din cauza dependenței energetice față de Moscova.

De la izbucnirea războiului în țara vecină, aproape toate statele lumii s-au solidarizat și au încercat să determine Moscova să renunțe la conflict și să oprească asalturile. Deși economia Rusiei a ajuns aproape complet izolată pe scena internațională, armata lui Putin nu dă semne de retragere din țară, ci doar de reorganizare, după cum cred oficialii de la Kiev.

Uniunea Europeană și-a dat seama, în acest tragic context, faptul că are o dependență energetică prea mare față de Rusia. Aproximativ 40% din gazul din regiune provine de la Moscova. În această situație, liderii locali depun eforturi pentru a ne crește independența, însă până vom realiza acest lucru, trebuie să plătim rușilor pentru importurile energetice, iar de la începutul războiului suma pe care le-am dat-o este colosală, potrivit oficialilor europeni.

Câți bani a plătit UE Rusiei, de la începutul războiului

Uniunea Europeană a cheltuit 35 miliarde de euro (38 miliarde de dolari) pe importurile de energie din Rusia, de la începutul războiului din Ucraina. Declarația aparține înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell și a fost făcută miercuri, în Parlamentul European.

Așa se face că ajungem să finanțăm, de nevoie, aparatul de război al lui Vladimir Putin și tocmai din acest motiv, numeroși lideri europeni cer încetarea de îndată a importurilor. Doar că lucrurile nu sunt deloc simple și există și lideri care se opun, spunând că nu putem, peste noapte, să compensăm o sursă atât de mare de energie. Adevărul aparține ambelor tabere. Pe de-o parte, nu ar trebui să mai plătim rușilor sumele acestea colosale, dar pe de alta, cum putem face rost de atât de mult gaz natural, brusc? Aceasta este dilema care divizează opiniile liderilor europeni, dar important de menționat este că UE, împreună cu SUA, depun eforturi pentru consolidarea independenței energetice în regiune.